Kirjoittaja Katja Luoma

Suomen Lentopalloliitossa on toiminut vuodesta 1983 alkaen lentopallokonkareiden perustama Olteri-Kilta, jonka tehtävänä on ollut edistää lentopalloilun tunnettuutta ja suosiota Suomessa sekä mahdollistaa osaltaan lentopallon harrastaminen lapsille ja nuorille. Kilta on päättänyt toimintansa vuoden 2021 Power Cupissa Salossa, ja kannustaa nyt nuoria tekijöitä keksimään uutta tilalle.

Kauhavan Alahärmän Power Cupissa 38-vuotiaan killan olterit Antero Kiminki, Pentti Kunnari, Yrjö Kunnari ja Heino Heikkilä luovuttivat Lentopalloliitolle yhdistyksen arkiston. Kiminki esitti jälkipolville myös kainon toiveen, että arkiston monipuolinen aineisto taipuisi vielä lähivuosina osaavissa käsissä Olteri-Killan historiikiksi.

”Aikanaan tuumattiin, että me ollaan saatu lentopallosta kaikki mitä vain kykenee saamaan, että viedään tätä ilosanomaa kaikille lapsille, nuorille ja muillekin”, Kiminki tunnelmoi. Tästä lähti idea lentopallotapahtumasta, Yhteispeliturnauksesta, joka tänä päivänä tunnetaan Power Cupina. ”Ja oikeastaan me vain haluttiin varmistaa, että päästään vähintään kerran vuodessa pois kotoa hyvässä porukassa”, Kiminki velmuilee.

Tälle joukolle on vuosien varrella kertynyt paljon muistoja lentopallosta ja useista Power Cupeista. – ”Powerissa on aina palkittu kummipelaajia, ja se on aina ollut kohokohta, kun näkee pelaajat innoissaan täällä tapahtumassa. Palkittavat pelaajat eivät ole tienneet etukäteen mitään palkitsemisesta, ja kyllä sitä on vuosien saatossa koettu Powereissa monia lämpimiä ja tunteikkaita hetkiä”, Kiminki muistelee.

Maailma muuttuu ja nyt killan tarina on siis päättynyt. Jatkon keksiminen jää seuraaville sukupolville, tämän päivän nuorille. ”Me voimme sitten tulla viisastelemaan, että näin se tehtiin ennen”, ryhmä vitsailee. ”Kun me täällä Härmässä katselemme ympärillemme niin tiedämme, että tätä varten me olemme töitä tehneet: lapset ja nuoret hyvän harrastuksen parissa, pelataan sisälajia ulkona, kirmataan vihreille pelikentille kuin lehmät ensimmäistä kertaa talven jälkeen laitumille.”

Jatkossakin Olteri-kiltaiset vahvistavat olevansa paikalla: ”Ei täältä poiskaan osaa olla”, tuumataan yhteen ääneen.