Seuraesittelyssä Ruokolahden Raju

Vuoden 2023 Power Cupissa voimavarat ovat lyöneet yhteen yleisseura Ruokolahden Raju ja pesäpalloseura Imatran Pallo-Veikot. Rajun perinteet lentopallossa ulottuvat 70-luvulle asti ja lajin uudet vahvat tuulet ovat puhaltaneet vuodesta 2011 alkaen.

Ruokolahden Raju on perinteikäs, 90-vuotisjuhlavuottaan viettävä yleisseura. Rajun lajikirjoon on vuosien kuluessa kuulunut mm. yleisurheilu, hiihto, ampumahiihto, lentopallo, jalkapallo, salibandy, karate, kaukalopallo, melonta, voimailu. Seuratoimintaa on täydentänyt paikallista toimintaa pyörittäneet 10 kyläosastoa sekä aktiivinen naisjaosto. Maailman muuttuessa ympärillä on seurankin toiminta ja aktiivisten lajien kirjo muovautunut. Nykyisellään Rajussa toimii vielä 5 kyläosastoa, seura järjestää lasten matalan kynnyksen liikuntakerhotoimintaa ympäri vuoden ja aktiivisina lajijaostoina toimivat lentopallo ja salibandy.

Lentopalloa Rajussa on pelattu kautta aikojen kyläosastoissa ympäri kuntaa jo 1940-luvulta lähtien. Kyläosastojen väliset kesäiset puulaakisarjat olivat mitä totisinta vääntöä ja pelitaktiikkaa ja tekniikkaa on hiottu tosissaan. Yhä edelleen useiden kylien alueella on kesäisin vakiopelipäivät, ja talvella harrasteryhmillä vakiovuorot sisähallissa.

Rajun lentopallossa kilpailutoimintaa on ollut 70-luvulta asti ja joukkueita miehissä ja naisissa, sekä ajoittain poikien juniorijoukkueita.

Verkkolyönti lentopallossa

Kuva 22.11.1987 miesten 3-sarjan ottelusta Raju-Artami.

Kilpatoiminnan vahva aalto ajoittui 80-luvulle. Silloin Rajun miehet pelasivat miesten 2-sarjaa ja 80- luvun lopulla parhaimmillaan ykkössarjan nousukarsintoja. Rajun kasvatteja jatkoi uraansa ykkössarjassa ja kaksi pelaajaa jopa miesten liigassa asti. 1990- luvulla pelaaminen jatkui alemmilla sarjatasoilla, kunnes 2000-luvulle tullessa hiipui kokonaan.

Ruokolahden Rajun lentopallon uusin aalto sai alkunsa reilu 10 vuotta sitten, kun Päivi Hienonen alkoi vetää tyttöjen lentopalloryhmää vuonna 2011. Aluksi mukana oli myös poikia, mutta pian ryhmä tyttöytyi ja vuonna 2012 tämä seuran historian ensimmäinen tyttöjoukkue lähti D-junioreiden turnauksiin pelaamaan – heti sen jälkeen, kun seura oli ensin liittynyt Lentopalloliiton jäseneksi. Ryhmässä pelasi lopulta kahdeksan vuonna 2000 syntynyttä tyttöä, ja joukkue hajosi 2016 tyttöjen lopetettua peruskoulun ja lähdettyä jatko-opintoihin. Osa tytöistä jatkoi lentopallon pelaamista Imatran Artamissa.

Kahden vuoden tauon jälkeen syksyllä 2013 aloitti seuraava uusi junioriryhmä toimintansa, kun Riikka Lehmus yhdessä Tanja Müllerin kanssa alkoi vetää harjoituksia E- ja F-ikäisille junioreille. Riikan ja Tanjan valmentamat E-juniorit voittivat kauden 2014-2015 lentopallon Etelä-Suomen alueen tiikerisarjan mestaruuden ja toinen joukkue sijoittui 14 joukkueen sarjassa hienosti viidenneksi. Vuoden 2015 syksyllä F- ja E-ikäisten aloittavassa ryhmässä oli jo 19 uutta pelaajaa ja nykyisellään Rajussa lentopalloa harrastaa viitisenkymmentä lasta ja nuorta joka vuosi. Poikia mukana on vuosien aikana ollut vain muutamia, eikä omia poikajoukkueita ole saatu kasattua.

Raju käynnisti naisten 2-sarjajoukkueen toiminnan kaudelle 2019-2020. Silloin junioritoiminta oli tullut siihen pisteeseen, että junioreille piti alkaa rakentaa pelaajapolkua aikuisten sarjoihin, koska alueella ei ollut enää joukkuetta naisten sarjoissa. Silloiset C-juniorit saivat tukea ympäri Etelä-Karjalaa tulleilta A-ikäisiltä junioreilta ja aikuisilta ja syntyi Raju N2. Vuosi vuodelta pelaajat ovat olleet enemmän ja enemmän Rajun omia kasvatteja, ja junioripainotteisuus on lisääntynyt.

Ryhmäkuva rajulaiisista B-tytöistä.

Rajun hopeamitalikarjahdus kaikui kotihallissa.

Vuonna 2013 alkanut vuosien työ huipentui viime keväänä 2022 kotihallissa Ruokolahdella pelattuihin kauden 2021-2022 B-junioreiden SM-finaaleihin, joissa Rajun B-joukkue saavutti upean SM-hopean. Kaikkiaan Rajussa pelaajapolun läpikäyneistä lentopalloilijoista kymmenkunta on päässyt maistamaan nuorten maajoukkueleiritysten menoa sekä osa sittemmin myös naisten pääsarjan pelejä.

Power Cupiin Rajun joukkueet ovat osallistuneet vuodesta 2013 alkaen, aluksi yhdellä joukkueella ja nykyisin 6–7 joukkueen voimin.

Mottomme on ollut: ”Talvella opitaan tekniikkaa, ja Power Cupissa opitaan pelaamaan”.

Vuonna 2018 Kuopiossa Rajun C-joukkue voitti tsemppisarjan mestaruuden ja D1-joukkue sijoittui tsemppisarjassa yhdeksänneksi.  Seuran paras pääsarjasijoitus on Salosta vuodelta 2021, kun Rajun C-joukkue sijoittui sijalle 7.

Harvaan asutussa Etelä-Karjalassa seurojen välinen yhteistyö on voimavara ja elinehto joukkueiden säilymiselle junioreiden varttuessa ja näin toimitaan myös lentopallon saralla.

Parikkalan Urheilijoiden kanssa on järjestetty vuosittain F-C-ikäisille Tanhuvaarassa kauden aloitusleirit ja yhteisjoukkueita on ollut vuosien aikana useita, ja esimerkiksi pojissa pelipaikka rajulaiselle on löytynyt PaU:sta. Tälläkin hetkellä Rajussa pelaa C- ja B-ikäisissä tytöissä useita PaU:n kasvatteja. Myös yhteistyö Imatran Artamin kanssa on ollut vahvaa ja yhteisiä leiripäiviä, harjoituspelejä ja yhteisjoukkueita on rakennettu Imatran suuntaan.

Kaikki tämä on mahdollista vain aktiivisten vapaaehtoisina aikaansa antavien valmentajien ja vanhempien yhteistyöllä. Vanhempien osallistuminen on tärkeää lapselle ja elintärkeää toiminnan pyörimiselle. Raju lentopallon toiminnalle leimallista on ollut vahva yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen, niin kuin Rajun toiminnassa kautta aikojen on ollut tapana.  Juniorityön taustalla on yhteisiä talkoita, yhdessä on rakennettu turnaustapahtumia, kerätty varoja ja mahdollistettu lasten harrastustoimintaa. Toisaalta katse ollut myös tulevaisuudessa, ja on rakennettu junioreille pelaajapolkua eteenpäin. Suuri kiitos kuuluu siis valmentajille, vanhemmille ja vapaaehtoisille suurella sydämellä tehdystä työstä Rajun lentopallon hyväksi!