Salo on kaupunki, jossa lentopalloa todella arvostetaan. Salossa on vuosien varrella ollut lukuisia pääsarjajoukkueita sekä miehissä että naisissa. Miesten puolella Saloa pitivät lentopallokansan kartalla seurat kuten Perttelin Peikot, Salon Viesti sekä Piivolley. Naisten puolella Salon Viesti toimi tienraivaajana, ja sen seuraaja LP Viesti on lopullisesti vakiinnuttanut paikkamme maamme merkittävimpien lentopallokaupunkien joukossa. Salon Viestin vireydestä toimii oivallisena osoituksena se, että seuran aktiivit rakensivat talkoilla ja kovalla kohinalla itselleen oman areenan, legendaarisen Viestin Urheilutalon. Lentopallopyhättö valmistui vuonna 1951, ja se toimii edelleen kotina lukuisille liikunnallisille harrastuksille. Suuret pääsarjaottelut siirtyivät kuitenkin Viestintalolta Urheilupuiston ytimeen valmistuneeseen Salohalliin vuonna 1998. Perinteiden ohella Salossa on kosolti kokemusta lajin suurturnausten järjestämisestä. Yksi tunnetuimmista ja suosituimmista tapahtumista on vuotuinen Salo Volley, jota on usein tituleerattu aikuisten Power Cupiksi. Tämä osin leikkimielinen turnaus on toteutettu onnistuneesti jo yli 40-vuoden ajan, joten organisointiosaamisemme on vankkaa.

Salo Volley on osoittanut myös sen, että Urheilupuisto soveltuu erinomaisesti lentopalloturnausten näyttämöksi. Salon Urheilupuisto on muutoinkin poikkeuksellisen toimiva kokonaisuus. Se sijaitsee vain kilometrin päässä kaupungin keskustasta, ja tilaa liikkua löytyy lähes sata hehtaaria. Salon liikuntapalvelut kertovat, että tuon sadan hehtaarin alueella on mahdollista harrastaa ainakin sataa lajia. Lentopallo-otteluiden lomassa osallistujat ja tukijoukot voivat vilvoitella uimahallissa, viilettää vastavalmistuneella skeittiparkilla, kamppailla tennis- tai koripallokentillä, rullailla keilaradoilla, puttailla golfkentillä, tutustua ratsastuksen saloihin tai vaikka testailla päivän kuntoa yleisurheilulajeissa. Jokaiselle löytyy jotakin. Turnauksen suojelijana toimiva tasavallan presidentti Sauli Niinistö jopa totesi taannoin, että Salossa on Suomen, ellei koko maailman paras urheilupuisto.

Liikunnan lisäksi merellinen kaupunki tarjoaa paljon muutakin nähtävää ja koettavaa. Urheilupuisto sijaitsee vain kivenheiton päässä Salon torista, joka on kaupunkin sydän. Kahviloiden reunustama markkinapaikka kuhisee kesäisin elämää, ja se onkin toistuvasti valittu Suomen parhaaksi toriksi. Luontoihmiset voivat suunnistaa myös Teijon kansallispuistoon, tai Mathildedalin maineikkaaseen ruukkikylään, joka tunnetaan taiteellisesta ja rennosta ilmapiiristään. Kylässä asustelee 130 ihmistä ja 40 alpakkaa. Mathildedalin aktiivisesta kylästä löytyy mm. juurileipomo, suklaapuoti sekä pienpanimo. Historian ystäville Salo tarjoaa mahdollisuuden tutustua lukuisiin aateliskartanoihin, joissa nimet kuten Armfelt ja Horn ovat aikanaan tehneet valtakuntamme kohtaloon vaikuttaneita päätöksiä.

Saloon on myös helppo saapua kannustamaan omia suosikkeja, sillä liikenneyhteydet ovat kunnossa. Sekä juna- että bussiasema sijaitsevat vain reilun kilometrin päässä urheilupuistosta. Saloon on lupa odottaa kisaturisteja myös siksi, että Salo sijaitsee Lentopalloliiton Lounaisen alueen ytimessä, joka on harrastajamäärältään liiton suurin. Lajiin vihkiytynyttä väkeä vaikuttaa siis seudulla todella paljon.

Lisätietoa Salosta: www.visitsalo.fi

Lisätietoa Salon Urheilupuistosta: www.salonurheilupuisto.fi

Kuva: Jyrki Ikonen / Salon Kaupunki